واژه شناسی و نماد اشراق

تعاریف:

"موسسه آموزش عالی اشراق" در محدوده شمال شرق کشورمان ایران -استان خراسان شمالی- شهرستان بجنورد واقع گردیده است.

نامگذاری این مجموعه در واقع یادآور یکی از اسطوره­ های علمی ایران زمین به نام "ابوالفتح شهاب الدین سهروردی"  معروف به "شیخ اشراق" می­باشد. ضمن اینکه به نوعی تداعی کننده موقعیت جغرافیایی موسسه نیز می­باشد.

1-واژه شناسی اشراق :

در فرهنگ لغات فارسی اشراق بدین معانی آمده است:

الف: روشن شدن، درخشیدن، تابان گشتن، برآمدن آفتاب، روشن و تابان شدن آفتاب، مجازا به معنی الهام گرفتن

ب: قدرت کشف حقیقت بدون استدلالهای منطقی و از روی ذوق و نیروی ذهنی.

ج: فلسفه ایست که منشا آن فلسفه افلاطون است. محی و مروج این حکمت در اسلام و ایران شیخ شهاب الدین سهروردی است. در اصطلاح فلاسفه اشراق به معنی کشف و شهود یا ظهور انوار عقلی بر نفس آدمی است.

2-مبانی نظری به کار رفته در طراحی آرم موسسه:

در حیطه مبانی هنرهای تجسمی و سواد بصری نوع خطوط و شکل آنها بیانگر روحیات و حالات متفاوتی میباشند، در واقع جهت بیان بصری موضوعات فوق و ترکیب آنها با دیگر ویژگیهای یک مجموعه آموزشی منجمله _موقعیت جغرافیایی- اهداف تشکیل موسسه و جهت ارائه نماد _  آرم (  logo  ) آن مجموعه یک ترکیب ظریف، حساس در عین حال ساده ای از خطوط و شکلها را می طلبد که در طراحی آرم موسسه آموزش عالی اشراق به کار رفته است.

همانطور که در بالا اشاره شد "اشراق" بیانگر درخشیدن، تابان شدن، آفتاب و یک نظریه علمی و همچنین به نوعی بیان کننده موقعیت جغرافیایی مجموعه می باشد که به شرح زیر ارائه می گردد.

الف: مکتب اشراق

شیخ شهاب الدین یحیی بن حبش مشهور به ابوالفتح در سهرورد متولد شد وی را شیخ اشراق و شیخ نوری، شهاب مقتول، قتیل الله و حکیم مقتول نیز می گفتند. شیخ اشراق در اصول فقه و اقسام حکمت و فلسفه بی همتا بود و در فقه و حدیث و علوم ادبی و برخی از علوم غریبه چون سیمیا و غیره نیز مهارت داشت در جدل و مناظره بر هر کس فائق بود و نوادر بسیار از وی حکایت شده است.

ب: رنگ نارنجی

نمایانگر شادی، نشاط، خوش خلقی و گرمابخشی بی نظیر است. استفاده از رنگ نارنجی در محیط همچون تنفس اکسیژن پاک، زندگی بخش است. نارنجی شور و نشاط را به زندگی تزریق می کند، این رنگ می تواند هم تند و جسور باشد هم ملایم و آرام. این رنگ تداعی کننده فصل پاییز و آتش است  و از قدرت خاصی برخوردار است که می تواند حس پویایی و تکاپو را در انسان بیدار کند که از مهمترین ویژگیهای دانشجو و دانشگاه می باشد.

ج: کتاب باز

تداعی کننده همیشگی بودن تعلیم و تعلم و اشاره به جمله مشهور حضرت رسول اکرم (ص) که می فرمایند: "اطلبو العلم من المهد الی اللحد" (ز گهواره تا گور دانش بجوی)

د: نور

نمایانگر روشنایی و از بین برنده ظلمت، تاریکی و جهل و حرکت به سوی دانش و آگاهی است. به قول مولانا "در جهان تنها یک حقیقت وجود دارد و آن آگاهی است وتنها یک گناه و آن جهل است."

ه: خورشید

نمایانگر منبع تولید نور، روشنایی و انرژی که در فلسفه اشراق نیز نور و روشنایی از ارکان آن می باشد که بر ذهن و عقل انسان تابیده و نفس آدمی را به کشف و شهود می رساند.

و: شعله

نمایانگر سوختن و فدا شدن معلم و استاد برای تربیت انسان و انتقال علم و دانش

ز: قلم و وحدت قلم ها

اشاره به آیه شریفه "ن و القلم و ما یسطرون " (سوگند به قلم و آنچه را با قلم می نویسند) که در تفسیر نمونه آمده هست:

"قلم همان چیزی است که سر چشمه پیدایش تمام تمدن های انسانی، پیشرفت و تکامل علوم، بیداری اندیشه ها و افکار، شکل گرفتن مذهب ها و سرچشمه هدایت و آگاهی بشر است تا آنجا که دوران زندگی بشر را به دو دوران تقسیم می کند. دوران تاریخ و دوران قبل از تاریخ. دوران تاریخ بشر از زمانی شروع می شود که خط اختراع شد و انسان توانست ماجرای زندگی خود را بر صفحات نقش کند و یا به تعبیر دیگر: دورانی است که انسان دست به قلم گردید و از او ما یسطرون؛ نوشته ها به یادگار ماند. خدا در نخستین آیاتی که بر قلب مبارک پیامبر اسلام (ص) نازل فرمود، به مقام والای قلم اشاره کرد و فرمود: "اقرأ و ربک الاکرم، الذی علم بالقلم، بخوان به نام پروردگار بزرگت. هم او که انسان را به وسیله قلم آموزش داد."

قلم عنصر اصلی نشان دهنده علم و دانش و وحدت همه آنها نشان از اتحاد برای رسیدن به اهداف متعالی تعلیم و تربیت می باشد.

jadid25

کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت برای موسسه آموزش عالی اشراق بجنورد محفوظ است.